A hőszivattyú

A hőszivattyú

Takarékos energia forrás előállítására alkalmas berendezés a hőszivattyús energiaellátás lehetősége, melynek a népszerűsége egyre nagyobb. Nem véletlen, mert segítségével, illetve alkalmazásával jelentős megtakarítást érhetünk el. A hőszivattyú működése közben az alacsonyabb hőmérséklettel bíró környezetéből hőt von el és ezt egy magasabb hőmérsékletű helyre juttatja el és ott adja le, ezzel a meleg oldalon leadott hő hasznosul. Így valósul meg a hőenergiával való gazdálkodás, amikor is a hűtési energiát  a fűtésben lehet felhasználni, akár a meleg víz előállítására. Így történik a környezeti hő hasznosítása. A hőszivattyúk tulajdonképpen nagyon hasonló fizikai elv alapján dolgoznak mint a hűtőgépek, csak itt nem a hideg oldalon történik a hő hasznosítás, hanem fordítva. Legsűrűbben a gőzkompressziós elven működő szerkezetek alkalmazva, ahol is a gőzkompressziós hőszivattyúban alkalmasan választott hűtőközeg vagy folyadék gőze áramlik egy zárt csővezetékben.

A fűteni kívánt oldalon a gőz egy kondenzátorban csapódik le, de közben a hőjét a kondenzátor vezetékes csőfalon át a helység légterének adja le. Párhuzamban a másik lehetőség a központi fűtés vizének a melegítése emigyen. További folyamatként a cseppfolyós hűtőközeg a rendszeren belül elhelyezett fojtószelepen át expandál úgy, hogy közben elpárologva csökken a hőmérséklete. Egy ismétlődő folyamat során a kisnyomású hideg gőz a hideg oldali hőcserélőben a külső környezet melegíti fel, közben a kompresszor összesűríti és visszakeringeti a kondenzátorba. A másik fajta berendezés az abszorpciós berendezések. A hőszivattyúk másik fajta felhasználási lehetőséget ad, ez pedig amikor fordított üzemmódban melegebb környezet lehűtésére van használva.

Energiamérleg tekintetében a hőszivattyúk mintegy fordított üzemmódban dolgozó hőerőgépként teszik a dolgukat. A hőszivattyúk hőforrásként leggyakrabban a külső levegőt, a talajt, ritkább esetben a természetes vizeket használják, mint például a tenger, tó, folyó vagy a talajvíz. Ezzel történik az energia megtakarítás azzal, hogy a berendezés az elérhető ingyen energiát hasznosítja fel.