Csuklós vérnyomásmérő

Csuklós vérnyomásmérő

Akár egy csuklós vérnyomásmérő is életet menthet. Hiszen azonnal és fájdalommentesen jelzi, ha probléma van a testünkben. A betegség beazonosítása pedig nagyon fontos, ugyanis a szív és érrendszeri betegség az egyik leggyakoribb halálok napjainkban. Emiatt nem szabad félvállról vennünk, ha ilyen jellegű egészségügyi problémánk van. Ezért amellett, hogy időben fel kell ismernünk a betegséget, sok dolgot tehetünk még annak érdekében, hogy testünk állapota javuljon, vagy legalább is ne romoljon tovább. Például egészséges életmóddal (helyes étkezési szokások kialakításával, a dohányzásról és a koffeinről való lemondással, illetve több vitamin bevitelével és mozgás beiktatásával), valamint folyamatos kontrollal hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához. És ez utóbbit szerencsére ma már nem csak az orvosi rendelőkben tehetjük meg, hanem otthonunkban, sőt, akár útközben vagy a munkahelyünkön is, egy saját vérnyomásmérő segítségével. Az otthoni, nyugodt környezetben történő rendszeres vérnyomásmérés ugyanis átfogó képet is ad egészségi állapotunkról.

Az azonnali vérnyomásvizsgálatot pedig kétféle készülékkel lehet eszközölni: felkaros és csuklós mérővel. Az, hogy ki melyiket használja, saját döntés kérdése, és több tényező is befolyásolhatja, hogy ki melyiket vásárolja meg. Egyrészt nem mindegy, hogy az ember hol, melyik testtáján, illetve, hogy milyen körülmények közt, milyen helyszínen szeretné alkalmazni. A csuklós vérnyomásmérők például kompakt kivitelüknek köszönhetően jóval könnyebben használhatók, gond nélkül kézhez állnak. Az egyszerűségük forrása pedig nem más, minthogy a mérőegységükbe került beépítésre a mandzsetta is. Tehát kisebb helyen elférnek, ráadásul könnyebben is hordozhatók. Arról nem is beszélve, hogy gyors, és szélsőséges körülmények közt is egyszerűen elvégezhető velük a vizsgálat. Emellett további előnyük a felkaros mérőkkel szemben, hogy ezeket a típusokat a kövér, illetve a túlsúlyos emberek is tudják alkalmazni, hiszen a csukló jóval kisebb átmérőjű, mint a felkar, ráadásul ez utóbbira jobban hatással van a túlsúly is.

A csuklós vérnyomásmérők használata ráadásul pofonegyszerű. Egyszerűen csak fel kell helyezni az adott készüléket a csuklóra, melyet a könnyen állítható csuklópántnak köszönhetően egy mozdulat alatt el lehet végezni. Meg kell jegyezni, hogy a csuklós mérésnek az is az egyik fő előnye, hogy kivitelezéséhez nem kell levenni a ruhákat, egyszerűen csak fel kell tűrni a pulóver, vagy az ing alját, és máris megvalósítható a vizsgálat. Viszont még a mérés megkezdése előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy helyes-e a testtartásunk a mérés pontos kivitelezéséhez. A csuklós vérnyomásmérés legfőbb problémája ugyanis a csukló szívhez viszonyított helyzetének nem megfelelő beállítása. Ennél a típusú vizsgálatnál ugyanis nagyon figyelni kell arra, hogy a csuklót (mellyen a mérést végezzük) a szívvel megegyező magasra tegyük, ellenkező esetben pontatlan eredményt kapunk (akár 20-30 higanymilliméteres különbség is lehet a valós és a mért értékek között). A felkaros eszközöknél például ez nem jelenthet problémát, ott ugyanis a vérnyomásmérő és a szív egy magasságban helyezkednek el, mindenféle előzetes beállítás nélkül, így valószínűsíthetően precízebb eredményeket prezentál.

Épp emiatt a csuklón alkalmazható vérnyomásmérők azoknak ajánlottak leginkább, akik nem rendszeres mérésre akarják használni ezen készülékeket, hanem csak alkalmi vizsgálatokat szeretnének végezni velük. Sőt, a vérnyomásmérők ezen típusa bizonyos pácienseknek nem is ajánlott. Lehetőleg ne használják gyerekek, idősek, szív-, és érrendszeri betegségekkel küzdők, Parkinson-kórral küzdők, valamint cukorbetegek.

Ahogy minden vérnyomásmérő, a csuklós típusok is többfélék lehetnek. A piacon minden verzió megtalálható: az automaták, a félautomaták, az okosfunkcióval-, a nagy memóriával „felszereltek”, ahogy a kevésbé modernek és a kisebb tudásúak is. Vagyis mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Viszont fontos, hogy vásárlás előtt mindig ellenőrizzük, hogy a kiválasztott készülék rendelkezik e CE minősítéssel, és hogy megfelel-e minden törvényi előírásnak.

Mi innen tájékozódtunk