Melyik a jó vérnyomásmérő?

Melyik a jó vérnyomásmérő?

Melyik a jó vérnyomásmérő? Természetesen erre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen mindenkinek más a jó. Ahogy szokták mondani, ízlések és pofonok. Persze van pár alaptényező, mellyel mindenképpen rendelkeznie kell egy jó vérnyomásmérőnek.

Például fontos, hogy a készülék pontosan, precízen mérjen. Hiszen mit ér a vérnyomásmérés, ha pontatlan, fals eredményt kap általa a használó. A vérnyomásmérőnek végülis az a lényege, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy milyenek az értékei. Így lényeges, hogy minden adatot, így a szisztolés, a diasztolés értéket, illetve a pulzusszámot is valósan jelenítse meg az eszköz. Ehhez persze azért azt sem árt tudni, hogy mit is takarnak ezek a kifejezések (annak érdekében, hogy a használó képes legyen értelmezni a kijelzőn látható adatokat). Például a diasztolés érték jelzi a szív elernyedésekor mérhető állapotot: a vér nyomását a szívverések között. A szisztolés érték mutatja a szív összehúzódásakor mérhető helyzetet: a vér nyomását a szívveréskor. A pulzusszám pedig a szívverések számát jeleníti meg egy percre levetítve. Továbbá érdemes ismerni ezen mutatók határértékeit is a helyes eredményelemzéshez. Így a pulzusszám normál értéke 72 körül mozog (gyermekek esetében magasabb ez a szám), a vérnyomás átlagos mértéke pedig nagyjából 120/80, ahol az első szám mutatja a szisztolés, a második pedig a diasztolés értéket. Ezektől eltérő mértékek (akár alacsonyabb, akár magasabb eredmények) esetén ajánlott felkeresni a háziorvost.

Megjegyzés a készülékek pontossága kapcsán: aki teheti, válasszon validált készüléket, az ilyen bevizsgált eszközök mérési precizitását ugyanis hitelesített eljárásban igazolják, ami garantálja a korrekt eredményeket.

Természetesen amellett, hogy a jó eszköznek helyesen kell mérnie, az sem árt, ha könnyű a használata is. Mivel mindenkinek mást jelent a könnyű használat, ezért ez is relatív. Sokak számára például nem jelent gondot a manuális vérnyomásmérők használata (melyekkel az orvosi rendelőkben még a mai napig lehet találkozni), míg mások csak és kizárólag a digitális verziót tudják alkalmazni. Sőt, valakinek jó a félautomata készülék, míg mások csak automata géppel tudnak vérnyomást mérni (így nem kell bajlódniuk a mandzsetta felpumpálásával sem).

Mindezek mellett lényeges a vérnyomásmérő funkcionális használhatóságának vizsgálata is. Nem mindegy ugyanis, hogy hol, melyik testrészen történik majd a vérnyomás mérése. Ma a piacon háromféle lehetőség közül választhat a felhasználó: vásárolható csuklós, felkaros, illetve ujjon használható eszköz is. A kényelmes mérés mindenkinek mást jelent, így a leendő vérnyomásmérő-tulajdonosnak kell eldöntenie, számára melyik testrészen a legoptimálisabb a használat. Persze hozzá kell tenni, hogy a legpontosabb mérést a felkaros készülékek produkálják, így aki precíz eredményeket szeretne látni, az jobb, ha ezt a típust választja.

Továbbá nem árt odafigyelni a választáskor a méretezésre sem, hiszen a vérnyomásmérő csak akkor használható optimálisan, ha megfelelő paraméterekkel rendelkezik. A felkaros eszközöknél például korántsem mindegy, hogy milyen átmérőjű a mérésnél felpumpálásra kerülő mandzsetta. Helytelen méret vásárlása esetén ugyanis nem lehet vérnyomást mérni. Ha túl kicsi, akkor nem tudjuk felhúzni, ha pedig nagy, akkor nem lehet felfújni. Vastagabb karra tehát nagyméretűt, vékony felkarra, illetve gyermekek számára pedig kisméretűt kell választani.

Szóval akkor melyik a jó vérnyomásmérő? Az, amelyik jól mér, könnyű használni és funkcionálisan-, valamint méretileg is megfelelő. Persze manapság számtalan, mindezen kritériumoknak maradéktalanul megfelelő eszköz található a piacon, így még ezek fényében is nagyon nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. Tehát van, akinél az ár, van, akinek a mobilitás, és van, akinek a kinézet dönti el végül, melyik lesz a legoptimálisabb választás.

Tehát arra a kérdésre, hogy melyik a jó vérnyomásmérő, egyszerű a válasz: az, amelyik az adott használónak minden tekintetben megfelel.

Mi innen tájékozódtunk