Domain regisztráció

Domain regisztráció

Domain regisztráció nélkül nincs saját honlap. Ez ugyanis a weboldal készítés alapja. Ehhez első lépésben ki kell találni, hogy mi is legyen az adott weblap domain neve. Nem árt, ha ez a név kifejezi az adott honlapot, illetve, ha könnyen megjegyezhető a felhasználók számára. Továbbá, ha a név frappáns és egyedi, az már jó kiindulópontnak számít a versenytársakkal szemben. Amennyiben pedig sikerül megtalálni az áhított nevet, nincs más hátra, mint annak leellenőrzése. Ebben a lépésben derül ki ugyanis az, hogy a vágyott domain megrendelhető-e. Egy név pedig akkor rendelhető meg, ha még nincs tulajdonosa, azaz, ha szabad. A domain ellenőrző a hivatalos domain regisztrátoroknál érhető el. Bármiféle korlátozás nélkül. Nem kell hozzá sem regisztráció, sem bejelentkezés, sem előzetes időpontfoglalás. Bárki igénybe veheti. A feladat pedig csupán annyi, hogy a nevet be kell gépelni végződéssel együtt a megfelelő helyre, és el kell indítani a keresést. A rendszer pedig pillanatokon belül jelzi a beírt domain állapotát.

Amennyiben a választott név foglalt, akkor érdemes a névhez további karaktereket csatolni (már ha lényeges az adott végződés megtartása), vagy ajánlott másik végződéssel megvásárolni az áhított domaint. Esetleg egy teljesen eltérő nevet kell választani. Természetesen a kereső segítségével korlátlan számú próbálkozási lehetősége van a leendő tulajdonosnak (teljesen ingyen), így biztosan mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást. Ha sikerül meglelni a megfelelő és egyben szabad, regisztráltatható nevet, akkor azt az ellenőrzést követően azonnal érdemes megrendelni, hiszen a vizsgált domain állapota csak az adott pillanatra vonatkozik, az bármikor megváltozhat. A regisztrátoroknál persze van lehetőség a szabad nevek megrendelésére, melyhez nem kell mást tenni, mint a megrendelés gombra kattintani.

Ezt követően pedig elindulhat a speciális igények-, és a saját adatok megadása. (Fontos tudni, hogy több domain megvásárlását akár egy rendeléssel is le lehet adni). Amennyiben a rendszerbe beérkezik az igény, automata visszaigazolást kap a leendő domaintulajdonos. Ez mindössze csak pár másodpercet vesz igénybe. Az e-mail megérkeztekor pedig indulhat is a fizetés, melyet proformaszámla alapján kell megtenni online, vagy banki átutalás formájában. Ezzel pedig kezdetét is veszi a domaint regisztráció. Az átutalás sikerességéről szintén kap egy e-mail a leendő tulaj, mellyel egy időben a lekönyvelhető e-számlája is rendelkezésére áll. Amennyiben meglévő tárhelyen történik majd a domain alkalmazása, akkor azt hozzá kell adni az adott tárhelyhez. Vagyis itt történik az internetes tartalom és a név összekapcsolása. Amennyiben nincs még a leendő tulajdonosnak tárhelye, akkor az a regisztrátoroknál akár már a domain vásárlásával egyidőben is megvehető.

Ha .hu regisztráció történik, akkor nincs szükség a dokumentumbeküldésre, a regisztráció teljesen elektronikusan kivitelezhető. Csupán az e-mailben kapott online nyilatkozatot kell elfogadni. Ezt azonban 15 napon belül kell megtenni, ellenkező esetben ugyanis a domain név inaktív lesz. Persze a leendő tulaj kap ezzel kapcsolatban is figyelmeztetést három naponta egészen addig, míg el nem fogadja a nyilatkozatot. Amennyiben az elfogadás megtörténik, a domain regisztráció elindul. Ez a folyamat maximum huszonnégy órát vesz igénybe.

A regisztráció végső állomása a birtokbavétel. Amennyiben a beküldött űrlapokat a leendő tulaj helyesen töltötte ki, és nincs adminisztratív, esetleg más jellegű akadálya a domain bejegyzésének, akkor az egy-két nap alatt végbemegy. Természetesen erről is érkezik e-mail a név új tulajdonosához.

Nemzetközi domain regisztráció esetén egy kicsit másképp zajlik a folyamat.  A domain ellenőrzés azonban ugyanolyan: domain keresőbe be kell gépelni a választott nevet, és megvárni, hogy szabad utat kap-e a név a foglalásra. Ha szabad, indulhat a megrendelés, ha nem, akkor tovább kell keresgélni a lehetséges névvariációk között. A fizetés minden nyelvű végződés során ugyanúgy történik: proformaszámla – utalás – e-számla. Ezután következik a domain hozzáadása a tárhelyhez, majd pedig a birtokbavételre kerül a sor.

A különbség abban rejlik, hogy a nemzetközi domainek esetén a leendő tulajdonos az aktiválás után egy angol ellenőrző mailt kap, mely a tulaj e-mail címének létezését hivatott ellenőrizni (az e-mail tárgya: important verification required). A mailben található linkre kattintással igazolható vissza a cím valódisága.

A regisztráció tehát nem bonyolult folyamat, a lépéseket követve azt bárki könnyen tudja kivitelezni.

Itt bővebb infót találsz.